Cara Mudah Submit Web Ke Google Dalam Masa 2 Minit

Written by Iffat Salleh

On 15/11/2019

Kebanyakan pemilik website mahu web miliknya mendapat ranking terbaik di Google, namun apa sebenarnya yang anda perlu buat untuk mula naik ranking?

Perkara paling penting selepas siapkan website ialah anda perlu submit URL web anda kepada google search console. Kemudian anda kena install analytics & google tag manager ke dalam web. Owh ya, jangan lupa verify ownership web anda kepada google.

Banyak betul nak kena buat, nampak macam susah dan terlalu teknikal.

Ya, ianya agak teknikal jika dilakukan secara manual. Namun hari ini saya dah siapkan satu tutorial untuk anda lakukan semua tu dalam 1 plugin sahaja (ini tutorial untuk wordpress based sahaja).

Plugin yang digunakan ialah Site Kit By Google. Plugin yang dihasilkan khas oleh Google ni akan memudahkan anda connect & verify ownership seterusnya submit web anda ke search console dengan hanya beberapa step mudah. Sangat mudah dan hanya perlu 2 minit sahaja untuk lakukannya.

Jom lihat tutorialnya:

 

Jangan lupa share supaya lebih ramai pemilik web boleh dapatkan ranking yang lebih baik dengan plugin ni.

 

 

Isikan Nama & Email Anda Untuk Notifikasi Artikel Baru.



Anda Mungkin Nak Baca Ni..

2 Comments

  1. Avatar

    Tuan Iffat,

    Macam saya dah setup manual sebelum ni everything laa kan.

    Today terjumpa plak Plugin Canggih dari Google ni..huhhh rugi sangat tak Install kan ..so boleh kan saya install dan guna walaupun setting manual dah buat?

    Maaflah, saya masih newbie in wordpress self-hosted ni ..

    Mohon bantuan, Terima Kasih!

    Reply
    • Iffat Salleh

      ya boleh install, tapi pastikan install sekali plugin companion auto update supaya plugin ni akan kekal auto update setiap masa.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Jom Share Artikel Ni

Jom Share Artikel Ni Dengan Kawan Anda

Shares

Isikan Nama & Email Anda Untuk Notifikasi Artikel Baru.